Mendeleev-103 ani de la deces

     Postare pentru aducerea aminte a chimistului ce a descoperit „Sistemul Periodic al Elementelor” şi care a decedat acum 103 ani.

Dmitri Ivanovici Mendeleev -celebru chimist rus.

Născut:   [8 februarie/27 ianuarie 1834, în Tobolsk]

Decedat: [ 2 februarie/20 ianuarie 1907, în Sankt Petersburg].

Mendeleev este recunoscut a fi chimistul care a creat independent prima varianta a tabelului periodic al elementelor. Mendeleev a fost capabil să prezică atât existenţa altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum şi a proprietăţilor generale ale acestor elemente. Aproape toate previziunile sale au fost confirmate în proporţii covărşitor de apropiate de 100% de descoperirile ulterioare din chimie.

Mendeleev nascut in Siberia este al 14-lea la parinti, iar la 14 ani ramane fara tata.

La 16 ani intră la Institutul Pedagogic din Sankt Petersburg. Dupa terminarea acestuia este diagnosticat cu tuberculoza ceea ce determina mutarea sa în (Peninsula Crimeea), într-o zonă recunoscută pentru valenţele terapeutice ale aerului său sărat, esenţial în tratamentul tuberculozei. Acolo, predă ştiinţe la gimnaziul local pentru un an. După completa sa însănătoşire, se reîntoarce total refăcut.

În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate marcantă ştiinţifică a timpului său, onorat de foarte multe organizaţii ştiinţifice din întreaga Europă, acasă, în Rusia, a fost privit cu îngrijorare, ceea ce a dus la demisia sa de la catedra Universităţii din Sankt Petersburg în ziua de 17 august 1890.

În ultimii săi ani de activitate profesională, a creat patentul clasic al vodcăi ruseşti, 40 % procent alcool. Dar printre contribuţiile sale târzii mult mai importante se numără şi studierea câmpurile petrolifere din Rusia şi contribuţia sa semnificativă la crearea primelor rafinării ruseşti.

A murit de gripă (cred că nu de porcină 😉 ), la 73 de ani, la Sankt Petersburg.

Pentru beneficiile aduse omenirii:

-elementul chimic numărul 101 îi poartă numele: mendeleeviu.

-un crater de pe luna ii poarta numele.

Tabelul periodic al elementelor.

Pe 6 martie 1869, Mendeleev a prezentat Societăţii Ruse de Chimie o lucrare denumită Dependenţa între proprietăţile masei atomice a elementelor, care propunea folosirea masei şi a valenţei pentru a descrie elementele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: